AMADINA GOULDOVÉ Chloebia gouldiae

Samičky se liší od samečků pouze kratšími rýdovacími pery a mdlejšími barvami. Délka těla je 11 – 14 cm. Je velice citlivá na pokles teploty, protože v její domovině je běžně 40 °C ve stínu za poledne. Ani v noci neklesá teplota pod 20 °C. Za největšího žáru se ptáci zdržují v spíše symbolickém stínu blahovičníkovitých listů, ale jakmile úpal trochu povolí, vyletují v hejnkách za potravou na rozpálená volná prostranství.

Hnízdí nejčastěji v dutinách stromů, nebo termitištích, vzácněji staví hnízdo s nedokončenou klenbou v hustém křoví, nebo ve vysoké trávě. Snůšku tvoří 4 až 5 vajíček, na kterých sedí střídavě oba rodiče 13 až 15 dní. Mláďata krmí polozralými semeny i živočišnou potravou, především rojícími se termity, které loví v letu. V přírodě se amadiny vyskytují ve třech barevných formách. Další názvy – amada Gouldové, amada nádherná.

Momentálně jsou umístěné v zázemí zoo.

Zajímavosti

objevil ji anglický přírodovědec a cestovatel John Gould v letech 1838 – 39 a byla pojmenována podle jeho manželky

Biotop

suché savany a rozvolněné lesy

Výskyt

severní Austrálie

Potrava

semena i živočišná potrava

Galerie