ARATINGA JENDAJ Aratingajandaya

Nejznámější, nejčetnější a nejčastěji chovaný druh aratingy. Hlavu a krk má žluté, čelo, okolí oka, líce a hrdlo s oranžovým nádechem, záda, křídla a horní krovky ocasní zelené. Prsa a břicho má oranžově červené. Ocas je olivový, na špici modrý. Dorůstá délky 30 cm a hmotnosti do 130 g.

Žije v menších hejnech, případně v páru. Hnízdí v přirozených nebo datlovitými ptáky vytvořených dutinách stromů nejméně 15 m nad zemí. Samice snáší 3 až 6 vajec, které sama zahřívá 23 až 26 dní. Vylíhlá ptáčata jsou krmena oběma rodiči. Hnízdo opouští zhruba po dvou měsících. 

Momentálně jsou v zázemí zoo.

 

Zajímavosti

velmi hluční ptáci, i přesto patří mezi nejčastěji chované aratingy; dožívají se 20 i více let

Biotop

okraje listnatých lesů přecházející do otevřené krajiny, křovinaté oblasti, zemědělská krajina – palmové plantáže, pastviny

Výskyt

severovýchodní Brazílie

Potrava

ovoce, bobule, semena

Tomuto zvířeti můžete dělat patrona.

Galerie