JEŠTĚRKA OBECNÁ Lacerna agilis

Představuje jednu z nejhojnějších a nejrozšířenějších ještěrek. Měří do 28 cm. Je to proměnlivý druh, který v oblasti svého rozšíření vytváří mnoho zbarvením a velikostí se lišících forem. Na našem území lze vedle rozdílů ve zbarvení samců a samiček občas pozorovat i jedince s jednobarevným hnědým až načervenalým hřbetem.

Ještěrka obecná je nenáročný a přizpůsobivý druh. Její domovská území jsou malá. Ukazuje se, že asi 70% značených dospělých jedinců se od místa odchycení nevzdaluje dál než 30 m. V době rozmnožování jsou samci silně teritoriální, vzájemně si imponují a často spolu bojují. Zvedají se přitom na předních nohách, sklápějí hlavu, zplošťují ze stran tělo a zakusují se jeden druhému do hlavy. Samice klade jednou až dvakrát za sezónu 4 -15 vajíček. Mláďata se líhnou v závislosti na teplotě za 1,5 – 3 měsíce a dospívají po druhém zimování.

Zajímavosti

na severu se vyskytuje ve Švédsku a v Asii až k 62.º s.š., v Pyrenejích a Karpatech vystupuje do výšky 2000 – 2500 m n. m.; v ČR patří k silně ohroženým druhům

Biotop

sušší osluněná stanoviště, od přímořských písečných dun po hranici sněhu v horách, okraje lidských sídlišť

Výskyt

Evropa mimo Iberského, Apeninského a Balkánského poloostrova; Kavkaz až severozápadní Čína

Potrava

hmyz, červi, žížaly

Galerie