JESTŘÁB LESNÍ Accipiter gentilis

Jestřáb lesní si získal lichotivá přízviska jako vzácný, silný, nádherný a neohrožený, ale i plachý. Na území České republiky zůstává i přes zimu, severnější populace migrují na jih. Jako středně velký dravec dorůstá délky 48 - 58 cm, s rozpětím křídel 96 – 127 cm. Samec je přitom o třetinu menší než samice. Váží od 0,5 do 1,5 kg.

Jestřáb lesní je vynikajícím lovcem. Kořist vyhlíží při prolétávání nízko u země kolem okraje lesů, na oběť pak nalétává překvapivě prudkým útokem. Ke hnízdění si vybírají klidná místa na vysokých jehličnatých stromech. Hnízdo z větví a proutků je obtočeno zelenými větvičkami a umístěno až ve výšce 15 – 20 m. Hnízda obsazují opakovaně nebo si zvolí jiné. Jednou ročně (duben – červen) snáší samice 3 – 4 zelenobílá vajíčka, na kterých sedí 35 – 38 dní. V sezení i krmení se rodiče střídají. Mláďata jsou schopná trhat si potravu až po třech týdnech, do té doby jsou závislá na matce. Nejdelší prokázaný věk byl 19 let.

Momentálně jsou umístěni v zázemí zoo.

Zajímavosti

nápadné svatební lety doprovázené hlasitým voláním je možné vidět již koncem zimy; často bývá používán v sokolnictví v ČR patří k ohroženým druhům

Biotop

rozsáhlé lesy všeho druhu

Výskyt

lesnaté oblasti Evropy, Asie a Severní Ameriky, v Africe jen na severu Maroka

Potrava

ptáci (především krkavcovití a holubi), malí savci (například veverky); je schopen ulovit ptáka do velikosti tetřeva a savce do velikosti zajíce

Galerie