KORSAK Vulpes corsac

Korsak je nejvíc příbuzný lišce polární. Lesům se zásadně vyhýbá. Délka jeho těla je 50 – 60 cm, ocas měří 25 – 35 cm a v kohoutku je vysoký 30 cm. Korsak váží 2 – 3,2 kg.

Ukrývá se v norách, které nejraději zabere jezevcům nebo stepním svišťům. Teprve když je nejhůř, pustí se do hrabání sám. Jelikož nemá dlouhou výdrž, jsou jeho nory krátké a jednoduché. Na rozdíl od ostatních lišek je společenský, takže často žije víc jedinců v jednom úkrytu. Jedna kolonie korsaků vyžaduje podle úživnosti loviště do velikosti 40 km². Korsakové místa pobytu střídají, a zvláště v zimě se stěhují z míst s vysokou sněhovou pokrývkou. V té době přicházejí i na okraje měst.

Období páření probíhá v lednu až únoru a mláďata, rodící se o dva měsíce později, zůstávají pohromadě s matkou do podzimu. V jednom vrhu bývá 2 – 10 mláďat. V přírodě vede korsak noční způsob života, ale v chovu je čilý i přes den.

Zajímavosti

postrádá typický liščí zápach

 

Biotop

stepi a polopouště

Výskyt

Střední Asie od Kazachstánu po Mongolsko a severní Čínu

Potrava

až z 90% drobní hlodavci; také ptáci, hmyz

Galerie