KRAHUJEC OBECNÝ Accipiter nisus

Obývá hlavně pahorkatiny s lesíky i otevřenými plochami. Mláďata migrují na zimu na jih, starší jedinci se stěhují blíže k lidským obydlím. Před svým okolím se dokonale ukrývá, proto se o jeho přítomnosti někdy ani neví. Samice je větší než samec, měří 38 cm a váží více než 300 g. Samec měří 28 cm a váží 135 g.

Při letu je velmi obratný. Střídá mávání křídly a plachtění, nikdy ale nestojí ve vzduchu na místě. Záda jsou zbarvena hnědě, hruď je černohnědě proužkovaná. Hnízdění probíhá mezi dubnem a červnem. Hnízdo z proutí je umístěno hlavně na jehličnanech. V listnatých stromech hnízdí málo, ale bylo nalezeno i v křoví jen asi ve dvou metrech nad zemí.

Samice snáší 4 - 6 hnědě skvrnitých vajec. Mláďata se líhnou po 33 dnech. Ve věku 3 - 4 týdnů opouštějí hnízdo a v pátém týdnu jsou vzletná. Oba rodiče poté mláďata živí ještě 4 týdny. Nejstarší, kroužkováním zjištěný, jedinec se dožil 15 let.

Momentálně jsou umístěni v zázemí zoo.

Galerie