KRAJTA KRÁLOVSKÁ Python regius

Krajta královská, nejmenší ze tří afrických krajt (písmenková, angolská), je vůči člověku naprosto neútočná. Převážnou část života tráví v podzemních norách. Aktivní je hlavně v noci, ale během dlouhého období sucha může zůstávat v úkrytu trvale.

Její délka se obvykle pohybuje v rozmezí 90 – 120 cm, samci však hranice 120 cm nedorůstají. Hmotnost dospělých samic v dobré kondici by měla být v rozpětí alespoň 1,5 - 2 kg, samci díky menšímu vzrůstu váží asi o 1/3 méně. Kořist usmrtí stiskem smyček těla. Páření se odehrává v přírodě v období sucha, tedy zhruba od října do konce února až začátku března. Přesnou dobu gravidity je obtížné určit, ale udává se 120 - 130 dní. Obvyklý počet vajec ve snůšce bývá 4 - 8, jejich průměrná velikost činí 7,5 x 4,5 cm. Délka a hmotnost při vylíhnutí jsou 25 - 45 cm a 350 - 650 g. Krajta královská se průměrně dožívá 20 let.

Momentálně je umístěny v zázemí zoo.

Zajímavosti

díky své robustní tělesné konstrukci jen velmi špatně šplhá, jako úkryty jí slouží nory hlodavců a termití stavby

 

Biotop

savany, suché lesy

Výskyt

západní s střední Afrika

Potrava

hlodavci

Toto zvíře můžete adoptovat. Tomuto zvířeti můžete dělat patrona.

Galerie