KRÁLÍK DIVOKÝ Oryctolagus cuniculus

Králíci sice tvoří druhově méně početnou skupinu než zajíci, avšak vzhledem i způsobem života jsou rozmanitější. Obecně platí, že dorůstají menší velikosti, mají kulatější hlavu, často si hrabou zemní nory a rodí nevyspělá, holá a slepá mláďata, vyžadující několikatýdenní mateřskou péči. Délka těla je 34 - 55 cm a hmotnost 1,3 - 2,5 kg.

Žije pospolitě v koloniích, v norách s několika východy a větracími šachtami. Králíci si teritoria značkují močí, trusem a výměšky zvláštní podkožní žlázy na bradě. Za potravou vychází v podvečer a v noci. Pohybuje se rychle, přitisknut k zemi, nikdy neskáče tak nápadně jako zajíc. Samice vrhají 3 až 5krát do roka po 3 až 8 mladých. Doba březosti je asi 30 dnů, novorozená slepá mláďata prohlédnou za 7 dní. Nejméně 3 týdny jsou kojena v hnízdních norách, vystlaných suchou trávou a srstí, kterou si samice vyškubává z břicha. Samci dospívají po čtyřech měsících, samice o měsíc dřív.

Zajímavosti

králík divoký je předek králíka domácího, k jehož zdomácnění zřejmě došlo už ve starověku

 

Biotop

teplá, suchá a prosluněná místa s lehkými, málo kamenitými půdami

Výskyt

původně západní Středomoří; vysazen i jinde v Evropě, v Austrálii, v Severní a Jižní Americe, na Novém Zélandu i na mnoha dalších ostrovech v různých částech světa

Potrava

trávy a další byliny, listy stromů, semena; v zimě podzemní části rostlin, kůra stromů

Toto zvíře můžete adoptovat. Tomuto zvířeti můžete dělat patrona.

Galerie