KRASKA ČERVENOZOBÁ Urocissa erythrorhyncha

Kraska červenozobá patří do čeledi krkavcovitých ptáků (Corvidae), tedy do příbuzenstva vran, strak, sojek a havranů. Kraska je mimořádně nápadný asijský pták, často uctívaný a zobrazovaný ve východních kulturních artefaktech. Velikostí těla je podobná evropské strace (Pica pica), liší se však nápadným a mnohem delším až 50 cm dlouhým vespod černobíle pruhovaným ocasem. Tělo krasky měří 36 – 38 cm a hmotnost je 220 – 230 g. Hlavu, krk a hruď má černé barvy s modravými skvrnkami na korunce. Ramena a záda jsou tmavomodré, spodní části těla šedě krémové. Dlouhý ocas je nápadně modrý. Zobák mají oranžovočervený, podobně jako končetiny a kroužek kolem očí.

Potravu si hledá nejčastěji na stromech, občas i na zemi. Hnízdí v dutinách stromů nebo v hustých křovinách. Hnízdo mívá relativně mělké. Obvykle snáší 3 - 5 vajec. Inkubace trvá 18 – 19 dní. Patří mezi hlučné druhy, má rozsáhlý hlasový repertoár.

Zajímavosti

dovede napodobovat zpěv jiných ptáků

 

Biotop

lesy od nížin až po nadmořské výšky kolem 3 000 m

Výskyt

Himálaj, Čína, Zadní Indie a Malajsie

Potrava

bezobratlí, dužnaté plody a semena

Galerie