OSTRALKA ŠTÍHLÁ Anas acuta

Je menší a štíhlejší než kachna divoká, hlavně samec má výrazně prodloužená ocasní pera. Samec ve svatebním šatu má hnědou hlavu s černým týlem, krk je bílý, bílá barva zasahuje v úzkém pásku na boky hlavy. Hřbet a boky jsou bílošedé, hustě příčně proužkované. Samice je zbarvena nenápadně jako u ostatních kachen. Zrcátko u obou pohlaví je kovově černozelené.

Potravu sbírá ve vodě, při tom se nepotápí, díky dlouhému krku dosáhne hlouběji než ostatní plovavé kachny. Je tažná, většina ptáků zimuje značně jižněji od hnízdišť - po sever Jižní Ameriky, střední Afriku a v jižní Asii. Hnízdí na zemi v zarostlém terénu, hnízdní kotlinku vystýlá prachovým peřím. V dubnu a květnu snáší samice 7 až 11 nažloutlých vajec, na nichž sedí po dobu 22 až 23 dnů. Mláďata brzy po vylíhnutí dobře běhají po zemi, plavou a potápějí se. Samice je vodí 6 týdnů.

Zajímavosti

v ČR hnízdí řídce, objevuje se na tahu a vzácně také přezimuje

 

Biotop

vodní nádrže nejčastěji v otevřené krajině jako je lesotundra nebo tundra, zarostlá ramena řek

Výskyt

Evropa, Asie, Severní Amerika

Potrava

semena a zelené části rostlin, drobní vodní živočichové - hmyz a jeho larvy, červi, vajíčka a pulci žab

Toto zvíře můžete adoptovat. Tomuto zvířeti můžete dělat patrona.

Galerie