papoušek královský Alisterus scapularis

Tento australský papoušek dorůstá délky 40 cm a hmotnosti do 240 g. Je u něj patrný výrazný pohlavní dimorfismus. Samec má hlavu a spodní partie červené, záda a křídla jsou tmavě zelená. Horní čelist zobáku má červenou s černou špičkou, dolní černou. Samice má hlavu, hrdlo a prsa tmavě zelené, břicho je červené. Zobák má celý černý. 

Papoušek královský je běžný druh a není bezprostředně ohrožen. Dává předost životu ve stromech ale spatřen může být i na zemi při sběru potravy. Nejčastěji se vyskytují v párech nebo hejnech čítajících pár kusů.

 

Zajímavosti

stejně jako většina ostatních australských papoušků výborně vzdoruje mrazu a v našich klimatických podmínkách je úspěšně chován celoročně ve venkovních voliérách

 

Biotop

tropické pralesy, blahovičníkové háje a husté křoviny; když nehnízdí, zaletují i do parků a zahrad

Výskyt

východní pobřeží Austrálie

Potrava

ovoce, bobule, ořechy, semena, nektar, květy a pupeny

Toto zvíře můžete adoptovat. Tomuto zvířeti můžete dělat patrona.

Galerie