PAPOUŠEK MNIŠÍ Myiopsitta monachus

Tento jihoamerický papoušek váží 90 – 140 g, měří 26 – 29 cm a délka křídla je 13 – 16 cm. Jako jediný papoušek nehnízdí v dutině, ale staví si z větví vlastní kulovité hnízdo v křovinách nebo na postranních větvích stromů. Většinou přistavují hnízda i další páry, takže může vzniknout velká kolonie (hnízda 20 párů váží zhruba 200 kg).

Samice snáší nejčastěji 4 až 7 vajec, na kterých sedí 22 až 26 dnů. Mladí ptáci jsou v hnízdě dalších 4 až 6 týdnů. Hnízdí od října do února. Vypuštění nebo ze zajetí uniklí ptáci vytvořili v Evropě životaschopné populace v Itálii, Španělsku a Belgii. Také v České republice vznikla z vypuštěných a ulétlých ptáků kolonie, která měla v roce 1990 až 87 jedinců hnízdících v lískových porostech v údolí řeky Sázavy; v roce 1994 vyhnízdil pár i v Hostinném v Podkrkonoší.

Zajímavosti

starší název - mníšek šedý

 

Biotop

žije v lesních porostech a v horách až do výše 1000 m nad mořem

Výskyt

Bolívie, Brazílie, Argentina, Uruguay

Potrava

semena různých rostlin, ovoce a zelenina, pupeny stromů

Toto zvíře můžete adoptovat. Tomuto zvířeti můžete dělat patrona.

Galerie