PAPOUŠEK PATAGONSKÝ Cyanoliseus patagonus

Tento jihoamerický papoušek váží 250 – 300 g, měří 39 – 52 cm a délka křídla je 23 – 27 cm. Hnízdí obvykle v koloniích v kolmých hlinitých nebo písčitých březích řek a dokonce i moří. Páry v nich vyhrabávají nory dlouhé až 3 metry. Ty se ve stěnách různě klikatí, spojují, a tak vytvářejí úplný labyrint chodeb. Někdy páry zahnízdí i ve skalních puklinách. Samice zde snáší 2 – 4 vejce, na kterých se po dobu 24 – 25 dní. Hnízdění probíhá od září do února. Je tažný, v zimě se stěhuje severněji do teplejších oblastí.

Domorodci staré ptáky střílejí, mladé vybírají a pojídají při slavnostech jako zvláštní pochoutku. Jejich stavy se však v poslední době díky přísné ochraně slibně zvyšují. Klimatické podmínky v jejich domovině jsou obdobné jako ve střední Evropě, u nás se tedy dobře přizpůsobují celoročnímu chovu ve venkovní voliéře.

Zajímavosti

v podhůří And vystupuje papoušek patagonský až do 2000 m n. m.

 

Biotop

lesy, travnaté pampy, v podhůří And až do 2000 m nad mořem

Výskyt

Chile, Argentina Uruguay

Potrava

semena různých rostlin, pupeny, listí, bobule a jiné plody

Toto zvíře můžete adoptovat. Tomuto zvířeti můžete dělat patrona.

Galerie