papoušek senegalský Poicephalus senegalus

Středně velký papoušek dorůstající délky kolem 23 cm a vážící v průměru 125–170 gramů. Hlavu a temeno má šedé, spodní část břicha a peří pod křídly jsou žluté a vytvářejí na břichu jasné písmeno „V“. Oko má zářivě žlutou duhovku.

Papoušek senegalský obývá savany i zalesněné oblasti západní Afriky. Často zalétá za potravou na místní farmy, kde je považován za škůdce. Hnízdí v dutinách stromů a snáší 2–3 čistě bílá vejce. Jedná se o společenského ptáka, který se s příslušníky svého hejna dorozumívá pestrou škálou hvízdavých a vřeštivých zvuků. Ve volné přírodě se dožívá 25–30 let, zatímco v zajetí až 50 let.

Je velmi hojný a často nelegálně odchytávaný pro vývoz.

Momentálně jsou v zázemí zoo.

 

Zajímavosti

je oblíbeným společníkem mnoha chovatelů především pro svou přátelskou povahu, hravost, zvídavost a schopnost mluvit

 

Biotop

lesnaté savany a světlé lesy

Výskyt

západní Afrika

Potrava

semena, ovoce, výhonky, pupeny stromů

Toto zvíře můžete adoptovat. Tomuto zvířeti můžete dělat patrona.

Galerie