PAPOUŠEK VLAŠTOVČÍ Lathamus discolor

V letu je nejrychlejším australským papouškem a jedním z mála typicky tažných papoušků, který po vyhnízdění odlétá zimovat na australský kontinent. Jeho migrace se odehrávají v noci.

Papoušek vlaštovčí váží 50 – 74 g a délka těla je asi 25 cm. Hnízdí ve volných koloniích v dutinách stromů, někdy i v děrách lidských staveb. Samice kladou 3 - 5 vajec a sedí na nich asi 20 dní. Samec sice tráví se svou partnerkou v dutině mnoho času, s vysezováním vajec jí však zřejmě nepomáhá. Hnízdění trvá od září do ledna.

Populace 1320 hnízdních párů (1988/89) čítala na konci hnízdní sezony 5000 kusů. Létají rychle s dokonalou přesností, podobně jako vlaštovky. Poprvé byl papoušek vlaštovčí dovezen do Evropy r.1863 do zoologické zahrady v Londýně.

 

Zajímavosti

starší název - latam vlaštovčí

 

Biotop

pobřežní a přilehlé horské oblasti, lesy, zahrady, parky

Výskyt

Tasmánie a některé ostrovy v Bassově průlivu

Potrava

nektar a pyl blahovičníků, ovoce, bobule, hmyz, larvy

Tomuto zvířeti můžete dělat patrona.

Galerie