PAPOUŠEK ZPĚVAVÝ Psephotus haematonotus

Papoušek zpěvavý je menší (délka do 27 cm, hmotnost do 70 g) papoušek různého zbarvení. Byla u něj vyšlechtěna celá řada barevných mutací. V přírodě má samec modrozelenou hlavu, záda jsou zelená, kostřec s červenou skvrnou. Samice tuto skvrnu nemá a její zbarvení je celkově matnější. Na břiše jsou obě pohlaví žlutá, ocas je shora zelený, zespoda špinavě šedivý.

V přírodě tvoří v některých oblastech velká hejna, ale žijí také v párech nebo rodinných skupinkách. Patří mezi běžné australské ptáky, není ohrožen. Často je považován za škůdce – jejich velká hejna mohou způsobit zemědělcům nedozírné škody na úrodě obilí. Nezdá se však, že by pronásledování těchto ptáků vedlo k úbytku jejich divoké populace.

Je to velice otužilý papoušek. I u nás přečká zimu ve venkovních voliérách bez vytápěného zimoviště. Stačí mu pouze zákryt, kam neprší, nesněží a nefouká.

Momentálně je v zázemí zoo.

Zajímavosti

jeden z nejčastěji chovaných australských papoušků, do Evropy se dostal v roce 1850

 

Biotop

savany, travnaté a zemědělské oblasti, parky, zahrady

Výskyt

jihovýchodní Austrálie

Potrava

semena trav a bylin

Galerie