Páv korunkatý Pavo cristatus

Samce od samice poznáme na první pohled. Samec má hlavu, krk a břicho modře a zeleně zbarvené. Peří na zádech je zelenohnědé, křídla jsou hnědá a černě pruhovaná. „Ocas“ pávů ve skutečnosti není pravý ocas, ale jsou to prodloužené nadocasní krovky, které tvoří tzv. vlečku.  Na konci těchto per jsou duhově zbarvená „paví oka“. Pravý ocas je mnohem menší, hnědě zbarvený a schovaný pod dlouhými péry vlečky. Samci mohou i s vlečkou měřit přes 2 metry. Jejich váha se pohybuje kolem 6 kg. Samice jsou menší, váží do 4 kg a hlavně jsou zbarveny převážně hnědošedě, aby v přírodě byly maskované při sezení na vejcích. Obě pohlaví mají na hlavě několikacentimetrovou korunku. 

Pávi žijí zpravidla ve skupinách s jedním kohoutem a několika slepicemi. Dlouhá nadocasní pera využívá samec při dvoření. Samičku se snaží zaujmout tím, že roztáhne péra v nádherný vějíř a navíc se před ní ještě natřásá. Své námluvy doprovází hlasitým křikem.

Pávi jsou všežravci. Živí se převážně rostlinnou potravou. Svýma silnýma nohama vyhrabují různá semena a hmyz, ale dokáží jimi zabít i mladé kobry. I proto se v Indii stal páv národním a uctívaným ptákem.

Zajímavosti

Zmínka o jejich chovu v Evropě pochází již z dob starověkého Řecka a Říma.

Biotop

lesy různého typu, především v blízkosti vodních toků

Výskyt

původně Indie, Pákistán a Srí Lanka

Potrava

všežravec - semena, bobule, plody, hmyz, malí obratlovci

Galerie