PELIKÁN BÍLÝ Pelecanus onocrotalus

Pelikáni patří k nejtěžším létajícím ptákům. Samci váží 9 - 15 kg, samice 5,5 - 9 kg, délka těla je 148 - 175 cm, rozpětí křídel 226 - 360 cm. Mohutný zobák i extrémně roztažitelný vak pod spodní čelistí jsou jasnou adaptací na chytání ryb. Vak je velmi objemný, vejde se do něj až 13,5 l vody. Je užitečný i za horkého počasí, jeho roztažením a pulzací se ptáci zbavují tepla.

Pozoruhodnou činností pelikánů je společný lov ryb, jeden z mála případů koordinovaného lovu u ptáků. Skupina 8 – 12, někdy až 40 pelikánů, vytvoří podkovovitou formaci a natlačuje ryby na mělčinu, přičemž ptáci jednotně ponořují zobák do vody a chytají ryby jako rybáři keserem.

Je společenský po celý rok a hnízda buduje blízko sebe v hlučných koloniích. Hnízdo obvykle tvoří hromada rákosí a větviček. Samice snáší 1 až 3 vejce, na nichž se v sezení střídají oba rodiče 29 až 36 dní. Zahřívání začíná už po snesení prvního vejce a holá mláďata se líhnou postupně. Čerstvě vylíhlá mláďata jsou krmena tekutou stravou, jakousi „rybí polévkou“. Pohlavně dospívají ve 3 - 5 letech. Dožívají se 15 - 25 let, v chovu až kolem 50 let.

 

Zajímavosti

dokáže letět 24 hodin bez přestávky a urazí tak až 500 km

 

Biotop

sladkovodní i brakická jezera, delty řek s rozsáhlými rákosinami i mořská pobřeží

Výskyt

jihovýchodní Evropa až Mongolsko, Afrika jižně od Sahary, severozápad Indie, jižní Vietnam

Potrava

ryby (v průměru 0,9 až 1,2 kg denně - dává přednost větším rybám až do hmotnosti 0,6 kg)

Toto zvíře můžete adoptovat. Tomuto zvířeti můžete dělat patrona.

Galerie