PĚNKAVA OBECNÁ Fringilla coelebs

Dorůstá délky 14 – 16 cm, v rozpětí křídel měří 24,5 - 28,5 cm a váží 18 – 24 g. Má poměrně štíhlé tělo, dlouhý ocas a krátký silný zobák typický pro semenožravé ptáky. Je většinou tažná. Mnoho starých ptáků, většinou samečků, však zůstává v místech hnízdění i přes zimu. Zimovištěm našich pěnkav je jihozápadní Evropa.

Hnízdí od dubna do července dvakrát ročně. Hnízdo, které patří k nejúhlednějším ptačím stavbám, je hustě a pevně spletené z mechu, jemných stébel a kořínků. Vnější vrstvu maskuje samička lišejníky, pavučinami a kokony hmyzu. Uvnitř hnízdní kotlinky je měkká vrstva z chlupů, žíní a drobného peří. Snůška obsahuje 3 - 6 načervenalých či modravě zelených vajíček s typickými skvrnami. Mláďata se líhnou po 12 - 13 dnech. Mladé krmí oba rodiče hmyzem. Hnízdo opouštějí zhruba po 14 dnech.

Zajímavosti

další název - pěnkava domácí; pěnkava je nejhojnější evropský pták

 

Biotop

lesy všech typů, parky, zahrady, remízky, stromořadí, centra velkých měst

Výskyt

celá Evropa, dále na východ po střední Sibiř, na jih po Irán a severní Afriku

Potrava

semena, hmyz

Toto zvíře můžete adoptovat. Tomuto zvířeti můžete dělat patrona.

Galerie