PLAMEŇÁK RŮŽOVÝ Phoenicopterus ruber roseus

Plameňáci jsou velcí ptáci s neobyčejně dlouhým krkem a nohama vzhledem k celkem malému, oválnému tělu. Délka těla je 120 - 145 cm, rozpětí křídel 140 - 165 cm a hmotnost 2,1 - 4,1 kg. Dlouhé nohy nemají až k tělu žádné opeření, umožňují tak nejen běh, ale i chůzi v hluboké vodě. Mezi prsty je kožovitá plovací blána.

Plameňáci jsou společenští ptáci. Ke kontaktům ptáků v hejnu slouží i časté hlasové projevy, používané v letu, v toku, při agresi nebo hledání potravy. Plameňáci hnízdí v obrovských koloniích čítajících až statisíce ptáků. Probíhá u nich hromadný tok, takže pak mohou všechny samice klást vejce ve stejnou dobu.

Hnízdo má tvar kužele, postaveného z bahna. Samice snáší 1 vejce a jeho inkubace trvá 27 – 31 dní. Na snůšce sedí střídavě oba partneři a po vylíhnutí je mládě krmeno zvláštním výměškem z jícnu. Mláďata stejné velikosti se sdružují ve zvláštních „školkách“. V přírodě se dožívají asi 20 let, v chovu i 50 let.

Zajímavosti

růžové zbarvení peří je způsobeno karotenem získávaným z potravy; v případě krmení plameňáků náhradní potravou bez obsahu těchto pigmentů ptáci zbělají

 

Biotop

mělká jezera a laguny většinou se slanou vodou

Výskyt

Afrika, střední a jižní Asie, jižní Evropa

Potrava

rostlinný a živočišný plankton, vodní korýši, měkkýši, červi - potravu loví z vody filtrováním speciálně uzpůsobeným zobákem

Toto zvíře můžete adoptovat. Tomuto zvířeti můžete dělat patrona.

Galerie