POLÁK CHOCHOLAČKA Aythya fuligula

Samec je uhlově černý s bílými boky a tmavým hřbetem, v týle je splývavá chocholka. Samice je tmavohnědá, chocholka je jen naznačena, u kořene zobáku může být bílá skvrnka. Samec v prostém šatu je podobný samici, ale je tmavší. V letu je patrný v křídle nápadný bílý podélný pruh.

Zdržuje se převážně na vodě, většinou v párech nebo v hejnkách, často se potápí pro potravu. Je částečně tažný, zimuje v západní Evropě, ve Středomoří včetně severní Afriky a v jižní a východní Asii. Hnízdo zakládá nejčastěji na ostrůvcích, tvoří jej kotlinka vystlaná trávou a šedým prachovým peřím, někdy překrytá stříškou z ohnutých listů okolních trav. V dubnu až červnu snáší samice 6 až 14 šedavě olivových vajec, na nichž sedí po dobu 23 až 26 dnů. Po vylíhnutí jsou mláďata do 12 hodin odvedena na vodu. Vzletnosti dosahují přibližně ve stáří 7 týdnů, pohlavně dospívají v následujícím roce.

Zajímavosti

pod vodou vydrží až 40 vteřin, dokáže se ale potopit do hloubky i přes 10 m

 

Biotop

otevřená jezera, zaplavená říční údolí, slepá ramena a klidné zátoky řek

Výskyt

severní části Evropy, Asie

Potrava

převážně živočišná - měkkýši, různý vodní hmyz a jeho larvy, jako přídavek sbírají na jaře a v létě části rostlin

Toto zvíře můžete adoptovat. Tomuto zvířeti můžete dělat patrona.

Galerie