OŘEŠNÍK KROPENATÝ Nucifraga caryocatactes

Pták velký jako sojka. Celé tělo je čokoládově hnědé, hustě poseté bílými skvrnami. Temeno hlavy je tmavě hnědé, křídla černohnědá. Ocas je krátký, černohnědý s bílými konci per, která jsou, společně s bílými spodními ocasními krovkami, nápadná zvláště za letu.    

Silným a dlouhým zobákem dobývá semena ze šišek jehličnanů nebo rozbíjí ořechy o tvrdý podklad.

Uzavírá partnerský svazek na celý život. Hnízdo staví vysoko nad zemí, hned u kmene. Samice snáší  3-5 nazelenalých nebo našedlých skvrnitých vajec, na kterých sedí 16-18 dní. Mláďata krmí oba rodiče rostlinnou potravou zvlhčenou v hrdelním vaku vodou. Mláďata opouští hnízdo po 22-25 dnech.

  

 

Zajímavosti

dělá si zásobárny potravy, které dokáže najít i pod sněhem

Biotop

jehličnaté horské lesy, zimní období tráví též v nížinách, zahradách a parcích

Výskyt

Evropa a Asie až do Japonska, Čína a Himálaje

Potrava

semena jehličnanů, zejména borovice a smrku, lískové ořechy, bukvice, bobule, ovoce, bezobratlí, příležitostně uloví i drobné obratlovce

Toto zvíře můžete adoptovat. Tomuto zvířeti můžete dělat patrona.

Galerie