ROSOMÁK SIBIŘSKÝ Gulo gulo

Jde o jednu z největších a nejsilnějších lasicovitých šelem. Připomíná malého medvěda, k čemuž přispívá, že rosomák je ploskochodec. Má široké tlapy se spojovací kožní řasou mezi prsty, aby se mohl dobře pohybovat v hlubokém sněhu. Váží 7 – 32 kg, délka těla je 65 – 105 cm bez ocasu.

Nemá stálé obydlí, ale mění stanoviště podle potřeby. Ukrývá se v jeskyních, pod vývraty nebo v dlouhých norách, které si hrabe v půdě či ve sněhu. Ačkoliv vypadá neohrabaně, výborně šplhá i plave a typickými přískoky vytrvale běhá. Rosomákovu pověst zuřivé a krvelačné šelmy s velkou chutí k jídlu umocňují mohutné trháky. Ve skutečnosti však v jeho jídelníčku převažují drobní hlodavci a zdechliny či zbytky zanechané velkými šelmami.

Březost trvá 30 – 40 dní a období porodů nastává od ledna do dubna. Mladí rosomáci se po 8 až 10 měsících rozsídlují do okruhu 3 – 100 km od místa narození.

Zajímavosti

rozdrtí kosti, s nimiž si neporadí ani zuby vlků

 

Biotop

tajga, lesotundra

Výskyt

severní Eurasie od Skandinávie po severovýchodní Sibiř a Severní Amerika po střední Kalifornii, Indianu a Pensylvánii

Potrava

drobní hlodavci, zdechliny, zbytky zanechané velkými šelmami

Toto zvíře můžete adoptovat. Tomuto zvířeti můžete dělat patrona.

Galerie