koza domácí - holandská zakrslá Capra hircus

K domestikaci koz došlo asi před 10 000 lety v oblasti pohoří Zagros (Írán, Irák) a v údolí Jordánu. Divokým předkem je koza bezoárová. Koza domácí holandská zakrslá pochází z Afriky, původní název plemene byl západoafrická zakrslá koza. Po dovozu do Holandska se přejmenovala na kozu holandskou zakrslou, lidé ji však často mylně zaměňují s kozou kamerunskou.

Výška v kohoutku je 40 - 45 cm a hmotnost do 25 kg. Od tohoto plemene nemůžeme očekávat nějakou výraznou užitkovost - malé množství mléka, které produkují, pokryje pouze potřeby mláděte. Jediné, co bychom mohli z kozy využít je kůže nebo maso, ale většina chovatelů kozy využívá pro spásání zaplevelených luk nebo velkých zahrad. Po 5 měsících březosti se rodí dvakrát do roka většinou 1 – 2 kůzlata, 3 jen výjimečně.

Zajímavosti

kozy jsou známy svou schopností rozlišovat mezi hořkou, slanou, kyselou a sladkou chutí - jako jedny z mála vyhledávají potravu s nahořklou chutí

 

Potrava

býložravec - tráva, listy různých dřevin, kůra, větve, seno, krmné okopaniny (řepa, mrkev, brambory)

Adoptujte zvíře (3500 Kč)

Staňte se patronem